Select Page

Luokiolaisten kanssa koronan keskellä kehitetty 

MUTU-muotoilupaketti julkaistaan!

 

MUTU-muotoilupaketti lukioon on ensimmäinen lukiolaisille suunnattu oppimateriaali muotoilusta. Kokonaisuus on kehitetty yhdessä opiskelijoiden, opettajien ja muotoilijoiden kanssa ja paketin pilottitestaukseen osallistui yli 90 lukiolaista. Yhdessä tekeminen ja lukiolaisten osallisuus kehitystyöhön näkyy lopullisessa MUTU-paketissa niin käytetyssä kielessä, tehtävien rakenteessa kuin syventymiseen tarkoitetussa lisämateriaalissa. Opiskelijoiden panoksesta ja kaunistelemattomasta palautteesta on pyritty ottamaan kaikki irti. 

 

”Muotoilu on asioiden suunnittelemista, eikä sen tarvii olla esineitä. Suunnittelua on idean löytyminen ja sen toteutus.”
”Muotoiluoppimista vois olla siks että se on rennompi tapa oppia, eikä se ole silleen niin perinteistä opiskelua. Se kehittää ajattelua ja on hyödyllistä hommaa, kun se kehittää tekemistä, silmää asioille. Ei ole sitä perinteistä että päntätään ja on koe.”

”On tärkeää että oppii arvostamaan asioita mitä itellä on ja kohtelee juttuja sitten eri tavalla.”

 

MUTU-muotoilupaketti koostuu opiskelijan omasta  luonnoskirjasta, opettajan oppaasta ja kolmiulotteisesta lisämateriaalista. Kaikki materiaalit ovat vapaasti ladattavissa ja tulostettavissa netistä. Opiskelijan luonnoskirjasta löytyy eri laajuisia projekteja, joita voi soveltaa tilanteen mukaan. Opettaja ja opiskelijat voivat yhdessä valita kiinnostavia kokonaisuuksia. Open oppaasta löytyy mm. tiivistä taustatietoa ja materiaalikirjasto aiheeseen syventymiseen.  

 

”Osana Savonlinnan Taidelukion lokakuussa 2018 saamaa valtakunnallista kehittämistehtävää on toteutettu LOPS2021-työtä tukeva muotoiluoppimisen oppimateriaalipaketti KU02-opintojaksoon liittyen. Uusi opetussuunnitelma on käytössä 1.8.2021 alkaen lukio-opintonsa aloittavien osalta. Tavoitteena oli kehittää KU02 –opintojaksoon, Ympäristön tilat, paikat ja ilmiöt, liittyvää tuki- ja oppimateriaalia. Materiaalia tullaan tarjoamaan lukioiden kuvataideopetukseen avoimeen valtakunnalliseen käyttöön.” 
Reima Härkönen, rehtori, Savonlinnan Taidelukio

 

Tervetuloa MUTU-muotoilupaketin lanseeraukseen tiistaina 23.3.2021 klo 15-16.30 Zoom-alustalle! 

 

Kehitystiimiläiset keskustelevat ja kertovat miten paketti tehtiin ja äänessä ovat myös opiskelijat. Osallistujilla on mahdollisuus kysyä materiaalista suoraan tekijöiltä. Lähetämme ilmoittautuneille lahjana painotuoreen MUTU-muotoilupaketin kotiin tilaisuuden jälkeen.  

 

Ilmoittaudu tilaisuuteen täällä: ilmoittautumislomake.

 

Lisätietoja: 
Mari Savio
muotoilija, MUTU-paketin kehittäjä

 

Anna Kokki
muotoilija,  MUTU-paketin kehittäjä, Savonlinnan Taidelukion alumni

Reima Härkönen
rehtori, Savonlinnan Taidelukio
[email protected]
www.taidelukio.fi